Είναι τα ινομυώματα απειλή για τη γυναικεία γονιμότητα;

Από το Θεόδωρο Λιακάκο, MD, Μαιευτήρα – Γυναικολόγο, Επιστημονικό Συνεργάτη ΓΑΙΑ Μαιευτική – Γυναικολογική

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας που μπορούν να λάβουν ποικίλες διαστάσεις, από λίγα χιλιοστά ως και αρκετά εκατοστά. Δεν έχει εξηγηθεί με σαφήνεια γιατί εμφανίζονται, παρατηρούνται σχεδόν σε όλες τις ηλικίες αλλά είναι σαφώς συχνότερα σε γυναίκες άνω των 30 ετών. Η πλειοψηφία των γυναικών δεν παρουσιάζει κάποιο χαρακτηριστικό  σύμπτωμα κι έτσι η διάγνωση τίθεται τυχαία στον προγραμματισμένο γυναικολογικό έλεγχο.

Μπορεί τα ινομυώματα να επηρεάσουν τη γυναικεία γονιμότητα;

Τα περισσότερα ινομυώματα δεν επηρεάζουν άμεσα τη γονιμότητα αλλά ορισμένα μπορούν - ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους - να καταστούν παράγοντας υπογονιμότητας, ειδικά  στην περίπτωση που έρχονται σε επαφή με το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο).

Τι συμβαίνει όταν τα ινομυώματα δημιουργούν τελικά προβλήματα γονιμότητας;

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την πιο αποτελεσματική και ασφαλέστερη επιλογή για εσάς, βάσει των οικογενειακών στόχων, των συμπτωμάτων, της θέσης, του μεγέθους και του αριθμού των ινομυωμάτων. Μπορεί να σας συστήσει μία χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ινομυωμάτων, που ονομάζεται ινομυωματεκτομή Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτό εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση των ινομυωμάτων.

Εάν τα ινομυώματα αναπτύσσονται στην κοιλότητα της μήτρας, η διαδικασία μπορεί να γίνει μέσω του κόλπου σας με υστεροσκόπηση. Εάν τα ινομυώματα βρίσκονται στο τοίχωμα της μήτρας ή στην επιφάνειά της, ο χειρουργός μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να τα αφαιρέσει με λαπαροσκόπηση - μέσω μικρών κοιλιακών οπών. Μια ανοικτή χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρειαστεί εάν τα ινομυώματα είναι μεγάλα ή αν υπάρχουν πολλά. Μετά την επέμβαση η μήτρα λειτουργεί κανονικά.

Ο γυναικολόγος θα σας ενημερώσει και θα συζητήσει μαζί σας όλα τα οφέλη και τις πιθανές επιπλοκές οποιασδήποτε θεραπευτικής επιλογής.

Πώς η ινομυωματεκτομή επηρεάζει την πιθανότητα σύλληψης και τυχόν μελλοντικές εγκυμοσύνες;

Aρχικά, θα πρέπει να γνωρίζετε πως θα  χρειαστεί να περιμένετε τρεις έως έξι μήνες μετά την επέμβαση για να αρχίσετε να προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως ο αριθμός και η θέση των ινομυωμάτων που έχετε αφαιρέσει παίζει κάποιο ρόλο στο αν θα είστε σε θέση να γεννήσετε φυσιολογικά ή όχι και μπορεί να χρειαστεί να καταφύγετε σε καισαρική τομή καθώς η διαδικασία της αφαίρεσης των ινομυωμάτων μπορεί να αποδυναμώσει τη μήτρα.

Μελέτες, επίσης, δείχνουν ότι οι γυναίκες που έχουν αφαιρέσει περισσότερα από έξι ινομυώματα είναι λιγότερο πιθανό να συλλάβουν από τις γυναίκες που έχουν αφαιρέσει λιγότερα.

Διαβάστε επίσης

02
Αυγ
2019
ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
Γράφει ο Γιάννης Χρύσου, Διατροφολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών. Τι έφαγες για πρωινό σήμερα το πρωί; Μήπως απάντησες και εσύ δημητριακά; Τα δημητριακά, σύμφωνα με έρευνες...
02
Αυγ
2019
ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΓΑΙΑ
Ευρυδίκη Κλειδή, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Ειδικευθείσα στην Προγεννητική και Περιγεννητική Ψυχολογία και Ιατρική, Επ. Συνεργάτης ΓΑΙΑ Μαιευτική – Γυναικολογική Αυτό θα μας έλεγε, αν μπορούσε, ένα...
02
Αυγ
2019
ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
Γράφει ο Αθανάσιος Κορδαλής, Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Εργαστηρίου Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης στο Athens Heart Center, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Το έμφραγμα του μυοκαρδίου συνηθιζόταν...
31
Ιουλ
2019
ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
Με την επιστημονική επιμέλεια της Λουκίας Αποστολίδη, Ψυχολόγου, Επιστημονικού Συνεργάτη του Τμήματος Πρόληψης Παιδικής & Εφηβικής Παχυσαρκίας, Παιδιατρικό Κέντρο. Η επιστροφή στο σχολείο ύστερα...