Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μία δύσκολη και άβολη κατάσταση που, ευτυχώς, αντιμετωπίζεται με σχετικά απλό τρόπο.

Το 12% των ανθρώπων παγκοσμίως ταλαιπωρούνται από το συγκεκριμένο εντερικό πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις έρευνες, το 1/4 των ανθρώπων που πάσχουν από δυσκοιλιότητα δεν κάνουν τίποτα για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

Αντιθέτως, προτιμούν να περιμένουν ελπίζοντας πως τα προβλήματα με το έντερο θα περάσουν χωρίς κάποια ιατρική βοήθεια.

Για να θεωρηθεί κάποιος δυσκοίλιος, θα πρέπει να έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις ανά βδομάδα.

Αίτια Δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να υπάρχει και ως κατάσταση από μόνη της ή να είναι αποτέλεσμα άλλης νόσου.

Μερικές από τις βασικές αιτίες δυσκοιλιότητας είναι:

  • Η κακή διατροφή, φτωχή σε ίνες,
  • Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα,
  • Η απότομη απώλεια βάρους,
  • Η αφυδάτωση ή νοσήματα που οδηγούν σε αφυδάτωση,
  • Το υψηλό ασβέστιο στο αίμα,
  • Φάρμακα όπως σίδηρος, αντικαταθλιπτικά και ορισμένα αντιυπερτασικά.

Η δυσκοιλιότητα, εκτός από το ότι ίσως συνιστά την πιο συχνή διαταραχή του πεπτικού συστήματος, είναι δυσάρεστη, ενοχλητική και αλλάζει την ποιότητα της ζωής όσων «επισκέπτεται».

Αν η δυσκοιλιότητα είναι χρόνια, μπορεί να σχετιστεί και με δημιουργία αιμορροΐδων, πρόπτωση ορθού, ραγάδες δακτυλίου, καρκίνο παχέος εντέρου, εκκολπώματα κ.λπ.

Συμπτώματα Δυσκοιλιότητας

Η επίσκεψη στον γιατρό επιβάλλεται, αν επηρεάζεται η καθημερινότητά μας, αν τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας έχουν διάρκεια μεγαλύτερη από τρεις εβδομάδες και αν είμαστε άνω των 40 ετών ή αν τα συμπτώματα συνοδεύονται από απώλεια βάρους, αδυναμία, αιμορραγία κατά την κένωση ή μετά από αυτή και πυρετό.

Θεραπεία Δυσκοιλιότητας

Εφόσον εντοπιστεί η αιτία της δυσκοιλιότητας, συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και, για να συμβεί αυτό, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται φάρμακα, παρά μόνο έπειτα από υπόδειξη του γαστρεντερολόγου.

Διότι το έντερο μπορεί να εθιστεί σε αυτά τα σκευάσματα, ενώ η παρατεταμένη χρήση τους ενδεχομένως να οδηγήσει σε κολίτιδα.

Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία της δυσκοιλιότητας, πρωτεύοντα ρόλο έχει να κατανοήσουμε τη σημασία της σωστής διατροφής σε συνδυασμό με την άσκηση.

Για να αποφύγουμε, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε τη δυσκοιλιότητα, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις εξής συμβουλές:

  • Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Η συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών την ημέρα είναι 20-30 γραμμάρια. Μία καλή λύση είναι τα δημητριακά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, καθότι αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών για τον οργανισμό και τροφή εύκολα καταναλώσιμη.
  • Συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας ψωμί από πιτυρούχο σιτάλευρο, σίκαλη, πιτυρούχα κράκερ.
  • Προτιμάμε να καταναλώνουμε τρεις μερίδες λαχανικών την ημέρα, όπως σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι, λάχανο, σέλινο, παντζάρια και άλλα.
  • Πίνουμε πάνω από 2 λίτρα υγρά ημερησίως.
  • Οι ξηροί καρποί, οι μαρμελάδες και οι σούπες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου.
  • Ασκούμαστε τακτικά. Το περπάτημα ή η γυμναστική προάγει την καλή λειτουργία του εντέρου και γενικά έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό.